Przepisy dla początkujących: ciasto czekoladowe

Nie ulega wątpliwości, że ciasta czekoladowe mają bardzo wielu miłośników. Warto podkreślić, że samodzielne przygotowanie tego typu przysmaku nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych – oto proste przepisy, z którymi poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.

Łatwe ciasto czekoladowe

Wyjątkowo proste, a zarazem niezwykle smaczne ciasto czekoladowe to idealna propozycja na każdą okazję. Przede wszystkim, warto postawić na najwyższej jakości składniki, gdyż to od nich zależy smak wypieku – dobrze sprawdzi się na przykład czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel i kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Ponadto, przygotować należy między innymi mąkę, masło, jajka, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Warto pamiętać, aby składniki łączyć ze sobą w odpowiedniej kolejności. Gotową masę należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut. Stan ciasta można sprawdzić patyczkiem już po 40 minutach – jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest już gotowe.

Brownie

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku brownie jest wbrew pozorom bardzo proste do przygotowania. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników – stosunkowo niewiele mąki, a więcej masła i czekolady. Co ważne, przed połączeniem z kolejnymi składnikami, masa powstała z roztopionej czekolady i masła powinna nieznacznie przestygnąć, co sprawi, że dodawane do niej jajka nie zetną się. Następnie, należy stopniowo dosypywać przesiane przez sito suche składniki, takie jak między innymi mąka i proszek do pieczenia, dzięki czemu w cieście nie pojawią się grudki. Brownie najlepiej jest piec w dużej blasze (optymalna grubość ciasta to około 3 cm), w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W zależności od upodobań, doskonałym zwieńczeniem czekoladowych przysmaków może być na przykład samodzielnie przygotowana polewa czekoladowa lub dekoracja z bitej śmietany – tak podane wypieki świetnie sprawdzają się między innymi jako słodki dodatek do kawy bądź herbaty.