Przegląd książek kulinarnych dla dzieci i opowiadanie

Tydzień Bibliotek trwa nadal. Dziś czytamy dzieciom opowiadanie „Dlaczego”? ze zbioru „Piegowate opowiadania” Renaty Piątkowskiej. A Kolejna nasza propozycja na dziś w ramach Tygodnia Bibliotek to przegląd książek kulinarnych dla dzieci. Zapraszamy do oglądania!

„Piegowate opowiadania” to trzecia książka o przygodach przedszkolaka Tomka, znanego z „Opowiadań dla przedszkolaków” i „Opowiadań z piaskownicy”.

Pełne ciepłego humoru opowiadania o rezolutnym chłopcu, dla którego codzienne życie w rodzinie i w przedszkolu jest pełne niezwykłych przygód i odkryć. Interesujące może być obserwowanie muchy chodzącej po szybie, jak i wymyślanie niezwykłych wynalazków, a wyścig z kolegami do drzwi przedszkola może być bardziej pasjonujący niż lekcja karate. Szkoda tylko, że dorośli nie zawsze to rozumieją…

W zbiorach MBP możemy znaleźć bardzo bogaty księgozbiór książek kulinarnych, przepisy na wspaniałe potrawy dla najmłodszych i tych trochę starszych czytelników.

Chcemy zachęcić do wspólnej zabawy rodziców z dziećmi. Najmłodsi chętnie posłuchają  „smakowitych” opowiadań, dowiedzą się o wielu ciekawostkach z historii sztuki kulinarnej i zasad zdrowego żywienia, będą podróżować z autorami książek po  kontynentach i poznawać kuchnię różnych narodów. A później wspólnie z dorosłymi mogą przenieść się do kuchni i przygotowywać przepyszne dania. Będzie to wspaniała zabawa i odkrywanie nieznanego. Wiele radości przyniosą zrobione samodzielnie lub z niewielką pomocą potrawy.

Żródło MBP Stalowa Wola