Specjalna dieta dla Mam w niżańskim szpitalu

Szpital Powiatowy im. PCK w Nisku kierując się troską o zdrowie kobiet, zarówno ciężarnych jak i po porodzie, przystąpił do pilotażowego programu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

Podjęte działania mają na celu poprawę jakości żywienia pacjentek, zwiększenie satysfakcji z hospitalizacji oraz wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia, a także wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych na przyszłość. Zadaniem Szpitala jest zapewnienie kobietom w ciąży i w okresie poporodowym zbilansowanych posiłków, przygotowywanych specjalnie dla nich, z produktów wysokiej jakości.

Do pilotażu nie będą kwalifikowały się kobiety, u których z przyczyn zdrowotnych lekarz zalecił inna dietę niż podstawowa (np. cukrzycowa, woreczkowa, itp.).

Program zakłada wprowadzenie 5 posiłków na dobę – trzy podstawowe, a do tego drugie
śniadanie i podwieczorek. Szpital gwarantuje odpowiednie zestawienie posiłków, jeśli
chodzi o składniki i wartość energetyczną tak, aby uzupełnić wydatek energetyczny, który
jest zwiększony dla matek w drugim i trzecim trymestrze, czy też dla kobiet już po
porodzie.

Warunkiem przystąpienia do pilotażu, jest wypełnienie podczas pobytu w szpitalu odpowiedniego formularza, wyrażającego chęć udziału w programie. Podczas pobytu na
oddziale pacjentki mogą korzystać z konsultacji dotyczących zdrowego żywienia oraz porad
laktacyjnych, poprzez rozmowy z dietetykiem lub położną w ustalonych godzinach
konsultacji lub na życzenie pacjentki.