III LFP i LFRz – PROTOKÓŁ JURY

Protokół z posiedzenia Komisji konkursowej „O Złotą Misę” III LASOWIACKI FESTIWAL PIEROGÓW
Stalowa Wola – 17 lipca 2022 roku

Komisja konkursowa powołana przez dyrektora Miejskiego Domu Kultury w Stalowej Woli, w składzie:
1. Krzysztof Zieliński – przewodniczący komisji
2. Lila Wojciak – członek komisji
3. Maryla Bzdyra – członek komisji
4. Anna Wołoszczak – członek komisji
5. Łukasz Durek – członek komisji

na posiedzeniu w dniu 17 lipca 2022 roku, postanawia co następuje:
W odpowiedzi na ogłoszenie konkursowe, produkty kulinarne zgłosiło 49 uczestników,
w dwóch kategoriach konkursowych – Koła Gospodyń Wiejskich (40 uczestników konkursy)
i Restauratorzy (9 podmiotów gospodarczych).

Wykaz Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w konkursie:
1. Koło Gospodyń Wiejskich „BALLADA” Poręby Furmańskie
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Kopkach
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Stalach „Koniczyna”
4. Koło Gospodyń Wiejskich ze Starego Nartu
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Tanewskiej
6. Sołeckie Koło Gospodyń Wiejskich „Leśne Zacisze” w Korabinie
7. Koło Gospodyń Wiejskich w Stalach „Stalowianki”
8. Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie
9. Koło Gospodyń Wiejskich w Pniowie
10. Koło Gospodyń Wiejskich w Domostawie
11. Koło Gospodyń Wiejskich w Dzierdziówce
12. Koło Gospodyń Wiejskich w Żupawie „Stokrotki”
13. Koło Gospodyń Wiejskich w Zaleszanach
14. Koło Gospodyń Wiejskich Kłyżowianki w Kłyżowie
15. Koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie
16. Koło Gospodyń Wiejskich we Wrzawach ,,Wrzawianki”
17. Koło Gospodyń Wiejskich Borowiczanki w Harasiukach
18. Koło Gospodyń Wiejskich w Jeżowem
19. Koło Gospodyń Wiejskich w Siedleszczanach „Ocicanki”
20. Koło Gospodyń Wiejskich w Durdach
21. Koło Gospodyń Wiejskich w Jastkowicach
22. Koło Gospodyń Wiejskich „Motyczanki”
23. Koło Gospodyń Wiejskich w Furmanach
24. Koło Gospodyń Miejskich „Charzewiczanki”
25. Koło Gospodyń Wiejskich w Motyczu Szlacheckim
26. Koło Gospodyń Wiejskich w Lipie
27. Koło Gospodyń Wiejskich „Cholewianki”
28. Koło Gospodyń Wiejskich w Przyszowie „Przyszowianki”
29. Koło Gospodyń Wiejskich w Kępiu Zaleszańskim
30. Koło Gospodyń Wiejskich w Skopaniu
31. Koło Gospodyń Wiejskich w Żabnie
32. Koło Gospodyń Wiejskich w Łazowie
33. Koło Gospodyń Wiejskich w Zalesiu Gorzyckim „Nasze Sioło”
34. Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku
35. Koło Gospodyń Wiejskich w Kotowej Woli
36. Stowarzyszenie „Razem dla Wrzaw” we Wrzawach
37. Koło Gospodyń Wiejskich w Golcach
38. Koło Gospodyń Wiejskich w Turbi
39. Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowina”
40. Koło Gospodyń Wiejskich w Krzeszowie Górnym
Wykaz Restauratorów biorących udział w konkursie:

1. Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli MENSA QUL
2. „DWOREK” Dwór Polski „Krucze Gniazdo”
3. Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stalowej Woli
4. Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS SP Z O. O.
5. Restauracja LASOWIANKA
6. Hotel HUTNIK
7. CERNY STUDIO 21 SPÓŁKA JAWNA
8. Pojedzone FPHU Alsima
9. Restauracja STAL

Po dokonaniu degustacji i oceny zgłoszonych pierogów, według kryteriów określonych w regulaminie, Komisja wyłoniła następujących laureatów:

W kategorii Restauratorzy/Podmioty gospodarcze:
III miejsce – CERNY STUDIO 21 SPÓŁKA JAWNA – pierogi z młodej kapusty z kurkami, mascarpone i koperkiem NAGRODA 500,00 ZŁ

II miejsce – FUNDACJA UNIWERSYTECKA MENSA QUL – pierogi z kapustą, pieczarkami i nutą cukinii w cieście szpinakowym NAGRODA 1500,00 ZŁ
I miejsce – CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W STALOWEJ WOLI – pierogi szpinakowe z kapustą kiszoną i ziemniakami okraszone oliwą kminkowo – tymiankową oraz likierem wiśniowym NAGRODA 2000,00 ZŁ

Wyróżnienie – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSA MATTHIAS SP. Z O. O. – pierogi z kapustą

W kategorii Koło Gospodyń Wiejskich:
III miejsce – KOŁO GOSPODYŃ W TURBII pierogi z młodej kapusty, mozzarelli i suszonych pomidorów KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W STALACH „STALOWIANKI” pierogi z mieszaną kapustą z dodatkiem pieczarek i cebulki NAGRODA po 400,00 ZŁ

II miejsce – KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W STALACH „KONICZYNA” pierogi z kapustą, mięsem i przyprawami NAGRODA 600,00 ZŁ

I miejsce – KOŁOGOSPODYŃ WIEJSKICH „PRZYSZOWIANKI” pierogi z kapustą i kurkami NAGRODA 1000,00 ZŁ

Wyróżnienie – KGW w ZALESIU GORZYCKIM „NASZE SIOŁO” pierogi z kapustą i okrasą, KGW CHOLEWIANKI pierogi z kapusta kiszoną, kaszą gryczaną i boczkiem, KGW W JASTKOWICACH pierogi z kapusty z suszonymi prawdziwkami NAGRODA po 200,00 ZŁ

Laureaci konkursu otrzymali nagrody finansowe o łącznej wartości 7000,00 zł oraz nagrody rzeczowe.

 



 


Źródło: MDK Stalowa Wola