W niedzielę na Placu Piłsudskiego w Stalowej Woli odbył się Lasowiacki Festiwal Pierogów. To już II edycja tej kulinarnej imprezy, która zrzesza miłośników pierogów. Na stoiskach panie z kilkudziesięciu kół gospodyń wiejskich z okolicznych miejscowości prezentowały swoje wyroby. Na stołach królowały pierogi o różnych smakach i nadzieniach.
Tradycyjnie w ramach Festiwalu odbył się także konkurs kulinarny „O Złotą Misę” na najsmaczniejsze pierogi.
Lasowiacki Festiwal Pierogów był wspaniałą ucztą dla podniebienia wszystkich miłośników pierogów.
II Lasowiacki Festiwal Pierogów gościł aż 35 Kół Gospodyń Wiejskich oraz 4 restauratorów. Pierogowemu szaleństwu towarzyszyły liczne występy na scenie.
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Stalach „Stalowianki” Dorota Paź – 1000 zł
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Zbydniowie Barbara Domin/ Krystyna Bednarz –
800 zł
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Antoniowie Magdalena Stefanowska – 650 zł
I Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziechowicach Jolanta Czajka – 350 zł
II Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Jacentowie Bożena Gromczyk – 350 zł
III Wyróżnienie – Koło Gospodyń Wiejskich w Kępiu Zaleszańskim Ewa Bełzak – 350 zł
W kategorii Restauratorzy:
I miejsce – Centrum Kształcenia Ustawicznego i Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia
Zawodowego w Stalowej Woli Barbara Wieszczek–Augustyńska – 2000 zł
II miejsce – Mensa Qul Fundacja Uniwersytecka w Stalowej Woli – 1500 zł
III miejsca nie przyznano.