Już w najbliższą niedzielę „Dzień Karpia Królewskiego – Złota Łuska 2019”, który odbędzie w Malińcu (gmina Potok Wielki, województwo lubelskie). Jest to plenerowa impreza odbywająca się w otoczeniu lasów i stawów na pograniczu województwa podkarpackiego i lubelskiego. Elementem imprezy jest konkurs na potrawy z ryb słodkowodnych.
Celem konkursu jest promocja produktu regionalnego, ukazanie bogactwa walorów smakowych, zdrowotnych oraz estetycznych tradycyjnych potraw z ryb słodkowodnych opartych na własnych recepturach związanych z kuchnią Regionu Lubelszczyzny
i Podkarpacia.
Konkurs odbywa się w następujących kategoriach:
1. Karp wędzony.
2. Karp smażony, pieczony, grillowany, duszny.
3. Karp faszerowany, marynowany, w galaretach oraz przetworzony
w podobny sposób.
4. Ciasta i desery z owoców leśnych.
5. Nalewka regionalna.
Tradycyjnie podczas imprezy odbywa się prezentacja lokalnych gospodarstw rybackich.
Tegoroczna edycja imprezy skupiać się będzie głównie na działaniach związanych z projektem „Złota Łuska” realizowanym wspólnie przez Stowarzyszenia: LGR Puszczy Sandomierskiej, RLGD Roztocze, LGR W Dolinie Tyśmienicy i Wieprza, LGD Owocowy Szlak, LGR Bielska Kraina. Celem wspólnego projektu jest zwiększenie sprzedaży ryb hodowanych na w.w. obszarach szczególnie poprzez wprowadzenie potraw z ryb do oferty lokalnych restauracji. W ramach projektu planowane są wspólne szkolenia, konferencje, publikacje oraz oznaczenie miejsc serwujących potrawy z ryb słodkowodnych.
Serdecznie zapraszamy do udziału.
Operacja „Złota Łuska” współfinansowana będzie ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.